Voel jij je thuis in je eigen leven?

“Mijn hele leven ben ik al op zoek naar een plek waar ik gewoon mezelf mag zijn. Een plek waar ik mijzelf durf te laten zien omdat ik mij veilig voel en ik het vertrouwen heb dat het ok is. Wie ik ben? Ik ben iemand die graag het goede ziet in mensen. Iemand waarbij het glas altijd half vol is en iemand die gelooft dat alles gebeurt om een reden. De reden dat je er altijd iets van kan leren of het nou positieve of negatieve ervaringen zijn. En ik houd van mijzelf ontwikkelen. Ik ben iemand die het liefst zoveel mogelijk fijne gebeurtenissen beleeft. Dat zijn voor mij vooral de momenten in verbinding met anderen. Tijdens werk of in mijn privé leven. Samen zijn op basis van gelijkwaardigheid, nieuwsgierig naar elkaars verschillen, samen leren, als het goed gaat en als het minder goed gaat. Ik word heel blij als die ander dit ook als fijn ervaart, dan sta ik in bloei, dan schitter en straal ik.”

“Klinkt dat niet heel naïef? Is hier een kind aan het woord? Een kind dat niet begrijpt dat de wereld er heel anders uit ziet! Een kind dat er op rekent dat alle andere mensen ook zo in elkaar zitten? Ga jij maar lekker blij zitten wezen, lekker positief zitten zijn. Dan ga ik ondertussen verder met het echte leven. Het leven waarin ik hard moet werken om in ons onderhoud te voorzien en weinig tijd heb om fijn met je te verbinden. Waar ik mij aan de regels van het spel moet houden omdat het anders een chaos wordt. Een wereld waarin niemand te vertrouwen is, omdat iedereen handelt vanuit eigen belang. En een wereld waarin ik alleen veilig ben als ik mijn hart afscherm, zodat het niet kapot getrapt kan worden.”

Het was mijn hart aan het woord. Dat vervolgens werd overstemd door mijn hoofd. Die er alles aan doet om mijn hart tegen te spreken. Herken je dit? Dat eeuwige getetter in je hoofd als je hart je iets ingeeft? Aan ons om een keuze te maken waar we naar willen luisteren. Wie heeft het beste met ons voor?

Wat als ze nou alle twee gelijk hebben? Is er een plek waar je kan schitteren en stralen? Waar je hart in bloei staat terwijl je in je onderhoud voorziet? Waar je het belang van anderen dient maar daarbij je eigen belang niet uit het oog verliest? Waar er regels zijn maar ook uitzonderingen daarop. Waar je zelf veiligheid creëert door je kop erbij te houden en je eigen grenzen niet te overschrijden? En waar je niet op anderen hoeft te vertrouwen omdat je op jezelf vertrouwt?

In november van 2016 las ik het boek: Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai, een reden van bestaan. Het is een van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Dit boek geeft je inzicht in hun manier van eten, bewegen, werken en omgaan met anderen.

Voor mij is dit boek heel waardevol. Het zette mij in beweging en gaf mij een helder doel. Als ik mij niet veilig voel of de boel niet vertrouw, veranderde ik van koers, zonder mijn doel uit het oog te verliezen. Leven en werken middenin mijn Ikigai!

Het Ikigai-model is als een kompas dat de richting aangeeft naar de plek waar jij je thuis voelt zoals je ben. Het punt waar een aantal aspecten uit jouw leven samenkomen, namelijk datgene waar je van houdt, wat je goed kan, wat je vindt dat de wereld nodig heeft en waar je mee in je levensonderhoud kan voorzien. Het is het kruispunt van je passie, je missie, je vak en je roeping. Het is geen vaste plek maar past zich aan. Afhankelijk van de levensfase waarin jij je bevindt en of jij je nog steeds thuis voelt.

Ik voel me thuis als coach voor zowel groepen als individuen. En ook als ik groepsreizen organiseer richting je Ikigai. Geen fysieke reis, maar een innerlijke reis waarin we samen in beweging komen richting onze plek om te  schitteren en stralen, gewoon zoals we zijn.

Wil jij dit ook? Wacht dan niet langer en word Ikigai-fan! Word lid van onze facebookgroep of doe mee aan een groepsreis. Liever een individueel coachtraject? Dat kan ook. Het lijkt me leuk je te ontmoeten!

Hartelijke groet,


Follow me